طراحی نما
با پیشرفت تکنولوژی در عصر معماری، سبک های طراحی ساختمانها افزایش یافتهاند.
مهمترین بخش در ساختمانها که به عنوان دید اول بیننده به حساب میآید و از اهمیت بالایی برخوردار است، نمای ساختمان است، از این رو آگاهی از سبکهای طراحی نما بیشترین اهمیت را در زیبایی ساختمان و بالا بردن ارزش مالی ساختمان دارد.
با آگاهی از انواع سبک طراحی نما میتوانید سبکی متناسب با سلیقه و خواستهی خود را برای نمای ساختمان خود طراحی و در نهایت اجرا کنید.
شاید برای شما هم این سوالات در سبکهای طراحی نما به وجود آمده باشد:
- با توجه به سبک طراحی میتوان متریالها را نیز تشخیص داد؟
- پرطرفدارترین سبکهای طراحی نما کدام است؟
- به طور کلی ۱۴ سبک در طراحی نما در حوزهی معماری ساختمانها وجود دارد، در این صفحه به بررسی هر یک از سبک های طراحی نما و ویژگیهای آنها میپردازیم.
انواع سبک های طراحی نما
همانطور که پیشتر نیز ذکر شد، ۱۴ سبک طراحی نمای ساختمان در صنعت ساختمانسازی وجود دارد.هر یک از سبکهای طراحی نما از مشخصات و ویژگیهای مختص به خود برخوردار هستند، از این رو انتخاب سبک طراحی نما به عنوان اولین مرحله در طراحی به حساب میآید و میتواند روند سفارش طراحی نمای ساختمان را در پروسهی زمانی کمتری به ثبت برساند.با توجه به سبکهای طراحی نما، می توان به نوع متریال، کانسپت ساختمان (فرم ساختمان)، المانهای استفاده شده در طراحی نما و … دسترسی پیدا کرد، از این رو انتخاب سبک طراحی نما از اهمیت بالایی برخوردار است.انواع سبک های طراحی نما را میتوان به موارد زیر تقسیمبندی کرد.
- سبک طراحی مدرن
- سبک طراحی کلاسیک
- سبک طراحی مینیمال
- سبک طراحی ایرانی
- سبک طراحی رومی
- سبک طراحی اسلامی
- سبک طراحی به سبک نئوکلاسیک
- سبک طراحی پست مدرن
- سبک طراحی گوتیک
- سبک طراحی اسکاندیناوی
- سبک طراحی رنسانس
- سبک طراحی باروک
- سبک طراحی ویکتوریایی
- سبک طراحی باهاوس
سبک طراحی نما مدرن
رایجترین سبک طراحی نما ساختمان در بین کارفرمایان را سبک مدرن به خود اختصاص داده، این سبک طراحی نما، القاکننده حس آرامش و بی آلایشی در بیننده است.
در این سبک طراحی نما، میتوان از متریالها به صورت تکی و یا در ترکیب با دیگر مصالح ساختمانی (نمای ترکیبی) استفاده کرد، از این رو طراحان میتوانند با توجه به خلاقیت خود و خواستهی کارفرما از متریالها استفاده کنند.کانسپت اصلی سبک طراحی نما مدرن، برگرفته شده از خطوط عمودی و افقی است، به این صورت فرم طراحی نما مدرن تشکیل شده از مکعب مستطیلهای پر و خالی است.عمده متریالهای استفاده شده در سبک طراحی مدرن، عبارتند از:
- شیشه
- بتن
- سیمان
- سنگ
- آجر
- کامپوزیت
- و …
- سبک طراحی نما کلاسیک
در سبک طراحی نما کلاسیک استفاده از المانهای تزئیناتی از جایگاه ویژهای برخوردار است، از این رو به عنوان نمایی شلوغ و پرکار به حساب میآید.سبک طراحی نما کلاسیک برگرفته شده از معماری یونان قدیم و رم است، از این رو این سبک طراحی نما القاکننده حس وقار و بزرگی در بیننده است.به طور کلی در سبک طراحی نما کلاسیک، از متریالهای سنگی استفاده میشود، از این رو یکی از تفاوت نمای مدرن و کلاسیک این است که هزینه طراحی نمای ساختمان و اجرای نمای کلاسیک به نسبت نمای مدرن بیشتر است.
با این حال برای کاهش هزینههای اجرای نما در این سبک طراحی نما، میتوان به جای استفاده از متریال سنگی از مصالح پیش ساخته یا سیمانی استفاده کرد.
از جمله المانهای رایج در سبک طراحی نما کلاسیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مجسمه
- سر ستونهای کار شده
- قرنیز
- گچکاریهای باشکوه
- و …
سبک طراحی نما مینیمال
این سبک طراحی نما نیز همانند سبک مدرن القاکننده حس آرامش و بی آلایشی است، با این حال در سبک طراحی نما مینیمال استفاده از نمای چند متریالی متداول نیست و عموما از یک یا دو متریال در نمای ساختمان استفاده میشود.عمده رنگهای استفاده شده در سبک طراحی نمای مینیمال را رنگهای خنثی و سفید به خود اختصاص میدهند، از این رو کانسپت کلی نمای ساختمان بزرگتر از متراژ ساختمان به حساب میآید.با این حال فرم کلی سبک طراحی نمای مینیمال همچون نمای مدرن برگرفته شده از مکعب مستطیلهای پر و خالی است.سبک طراحی نما برگرفته شده از شعار less is more است، به این صورت در این سبک طراحی نما عموما از تزئینات زیادی استفاده نمیشود و بازشوها از از عرض بیشتری برخوردار هستند.
سبک طراحی نما ایرانی
در این سبک طراحی نما عموما از متریالهای بومی در ایران استفاده میشود، از این رو دسترسی به این نوع از متریالهای ساختمانی به نسبت متریالهایی همچون بردکس، آکواپنل، کامپوزیت و … بیشتر است.بیشترین مصالح استفاده شده در سبک طراحی نما ایرانی عبارتند از:
- آجر
- سیمان
- چوب
- سنگ
سبک طراحی نما رومی
در این سبک طراحی نما همچون سبک کلاسیک عموما از متریالهای سنگی استفاده میشود، حال برای کاهش هزینه نصب و تهیه مصالح میتوان از متریالهای پیش ساخته و سیمان نیز استفاده کرد.نمای رومی که شباهت زیادی به سبک کلاسیک دارد و همانند سبک کلاسیک برگرفته شده از معماری روم و یونانی است، امروزه مورد استقبال بسیاری از کارفرمایان در ایران قرار گرفته است.سبک رومی که به عنوان یکی از سبکهای طراحی نمای ساختمان لوکس شناخته میشود، تزئینات بیشتری نسبت به سبک طراحی کلاسیک استفاده میشود.
سبک طراحی نما اسلامی
استفاده از سبک طراحی نمای اسلامی عموما در مساجد، امامزادهها، مصلیها، حسینیهها استفاده میشود، از این رو این سبک طراحی نما، از جایگاه مذهبی در حوزهی معماری برخوردار است.از جمله ویژگیهای سبک طراحی نمای اسلامی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- گنبد
- خوشنویسی الهام گرفته از هنر ایرانی
- حجره
- مهرابه
- کمترین استفاده از نقوش حیوانی یا انسان
- شبستانهای ستوندار
- نقشهای اسلیمی
.
سبک طراحی نما نئوکلاسیک
طراحی نما نئوکلاسیک برگرفته شده از دو سبک رایج مدرن و کلاسیک در تلفیق با هم است، به این صورت این سبک طراحی نما القاکننده حس آرامش و شکوه در کنار هم است. به عبارتی در این سبک طراحی نما از سادگی استفاده شده در سبک مدرن و برخی تزئینات سبک کلاسیک استفاده میشود، به این صورت المانهای استفاده شده در این سبک طراحی نما از پیچیدگی کمتری نسبت به سبک طراحی کلاسیک برخوردار هستند.
سبک طراحی نما پست مدرن
با پیشرفت تکنولوژی در حوزهی معماری و تولید متریالهای ساختمانی جدید، سبک طراحی نما پست مدرن یا فرا مدرن به وجود آمد، این سبک از طراحی نما که نمونهی پیشرفتهی سبک مدرن است، در بسیاری از کارهای معماران معروف همچون زاها حدید به چشم میآید.در این سبک از طراحی از سادگی و بی آلایشی سبک مدرن در تلفیق با متریالهای بروز استفاده شده است و طرحی خلاقانه و در عین حال پیچیده را به وجود آورده است، به عبارتی در این سبک طراحی نما نیز همانند سبک مدرن میتوان از انواع متریالهای ساختمانی استفاده کرد.یکی از مشخصههای سبک پست مدرن استفاده از فرمهای انتزاعی است، از این رو نحوهی استفاده از متریالها در این سبک از طراحی نما اهمیت بالایی دارد.
سبک طراحی نما گوتیک
این سبک طراحی نما در قرون وسطی به وجود آمده است، به صورت کلی استفاده از این سبک طراحی نما مختص به ساختمانهای مذهبی همچون کلیساها بوده است.در سبک طراحی نمای گوتیک عموما از متریالهای سنگی استفاده میشود ویژگیهای اصلی سبک طراحی نما گوتیک عبارتند از:
- منارههای مخروطی
- المانهای نوک تیز
- بازشوهای طولی
- مجسمه
- و …
سبک طراحی نما اسکاندیناوی
از این سبک طراحی نما عموما در نواحی سرد و شمال کره زمین استفاده میشود.سبک طراحی نما اسکاندیناوی برگرفته شده از سبک مدرن و مینیمال است، به عبارتی در این سبک از طراحی از بی آلایشی سبک مدرن در ترکیب با خطوط منعطف استفاده شده است. عمده متریالهای استفاده شده در این سبک طراحی نما، به متریالهای چوبی و سیمانی اختصاص پیدا میکند.
سبک طراحی نما رنسانس
سبک طراحی نما رنسانس برگرفته شده از سبک کلاسیک بعد از انقلاب صنعتی است، در این سبک طراحی نما فرم کلی ساختمان مربع شکل بوده است.از جمله ویژگیهای سبک طراحی نمای رنسانس میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تقارن در استفاده از بازشو
- ستونهای دیواری و کار شده
- سنتوریهای سهگوش
- استفاده از نعل درگاه مربع شکل
- طاق
- گنبد
- مجسمه
- سبک طراحی نما باروک
این سبک از طراحی نما شباهت زیادی با سبک رنسانس دارد، با این حال بزرگترین تمایز این سبک از طراحی با سبک رنسانس در تقارن فضایی آن است.در این سبک طراحی نما المانها از تقارن و نظم کاملی برخوردار نیستند، همچنین استفاده از فرمهای خمیده و برجسته در این سبک از طراحی نما زیاد مشاهده میشود. از جمله ویژگیهای سبک طراحی نما باروک میتوان به موراد زیر اشاره کرد.
- نامتقارن بودن نما
- استفاده از فرمهای خمیده
- گنبدهای بیضی شکل
- طرحهای نمایشی و پرشور
سبک طراحی نما ویکتوریایی
در این سبک طراحی نما همچون سبک کلاسیک از تزئینات زیادی استفاده میشود، با این تفاوت که سقف این سبک از طراحی نما نیز، جزئی از نمای ساختمان به حساب میآید.این سبک طراحی نما از تنوع رنگی بسیار بالایی برخوردار است، با این حال استفاده از رنگهایی همچون سرمهای، زرشکی، مشکی در طراحی این نوع نما زیاد مشاهده میشود.عمده مشخصههای سبک طراحی نما ویکتوریایی سقفهای شیروانی و تراسهای مجلل است.در شمال کشور ایران، از این سبک طراحی نما استقبال زیادی شده است.
سبک طراحی نما باهاوس
بعد از جنگ جهانی اول، سبک جدیدی از طراحی نما به وجود آمد، که در این سبک طراحی نما استفاده از تزئینات به طور کل حذف شده بود و نمای ساختمان به نمایی کاملا عملکردگرا تبدیل شده بود، این سبک طراحی نما را باهاوس میگویند.به عبارتی در این سبک طراحی نما، کلیه تزئینات بلااستفاده حذف میشوند و نمای ساختمان کاملا کاربردی و بیآلایش میشود.عمده متریالهای استفاده شده در این سبک طراحی نما، فلز و بتن است