روفگاردن (Roof garden) در واقع واژهای لاتین است که طی سالیان اخیر بسیار شنیده میشود. اگر بخواهیم معنای لغوی آن را بگوییم، به معنای بام باغ یا بام سبز است. اما شاید برایتان سؤال باشد که روفگاردن یا بام باغ چیست؟ در حقیقت روفگاردن به فضای سبز باغچه مانندی گفته میشود که روی بام ساختمانها طراحی و اجرا میشود؛ حال این بام باغ ممکن است روی بام ساختمانها طراحی شود یا روی سقف حیاط و تراس آن را اجرا کنند.
اما نکتهای که در آن اهمیت دارد، وجود مساحتی از زمین است که در آن فضای باغ یا باغچه شبیهسازی میشود و در آن گیاهان مختلفی میکارند و آنجا را به کمک هنر دکوراسیون، دیزاین میکنند. افرادی که ساکن آن ساختمان هستند، میتوانند از این مکان بهعنوان فضایی جهت استراحت یا تفریح استفاده کنند. همچنین با نمایی از شهر که به آن مشرف هستند، میتوانند از تماشای چشماندازی که دارد، لذت ببرند و وقت خود را در آنجا سپری کنند.
امروزه با استفاده از اصول دکوراسیون و کمک گرفتن از بهترین مصالح، میتوان سقف ساختمان خود را بهصورت بام سبز طراحی و از فضای باغ مانند آن، استفاده کرد. اگر شما نیز فضایی دارید که قصد دارید آن را بهصورت بام باغ طراحی کنید، ما را همراهی کنید تا به ذکر جزئیات بیشتری از آن بپردازیم.
با گسترش شهرنشینی و همچنین کوچکتر شدن فضای منازل نسبت به گذشته، طراحان درصدد این برآمدند که فضایی را در ساختمانها طراحی و اجرا کنند تا در آن بتوان با ایجاد محیطی باغ طور، پیوند دیرینه بین انسان و طبیعت را دوباره برقرار کرد و از آلودگی هوای شهر به این فضا پناه برد. به همین منظور از بام یا سقف ساختمانها استفاده کرده و آن را به شکل باغ یا باغچه، با دکوراسیون زیبا و اصولی تبدیل کردند. بهاینترتیب، ساکنین همیشه فضایی باغ مانند در اختیار دارند.
4 دلیل برای استفاده از روف گاردن
1– برخلاف سقفهای مشکی قیرگونی شده، بامهای سبز با جذب گرما به جای نور و ایجاد عایق طبیعی برای خانه، هزینههای انرژی را کاهش میدهند.
بر اساس مطالعه ای که توسط شورای ملی تحقیقات کانادا انجام شده است، حتی یک روف گاردن گسترده میتواند نیازهای انرژی تابستانی را تا بیش از 75 درصد کاهش دهد. بامهای سبز با کاهش نیاز به تهویه مطبوع، تولید آلایندههای هوا و انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش میدهند.
2- بامهای سبز با جذب گرما از محیط شهری و حفظ آن تا ساعتها پس از غروب خورشید میتوانند اثر جزیره گرمایی شهری را کاهش دهند.
3- گیاهان روف گاردن ذرات معلق در هوا را از بین میبرند، اکسیژن تولید میکنند و سایه ایجاد میکنند، علاوه بر این، بام سبز دو برابر بامهای سنتی محافظت طبیعی در برابر گرمای شدید ایجاد میکند.
4- یکی دیگر از مزایای مهم بامهای سبز قابلیت کاهش و کاهش رواناب سطحی در محیطهای شهری است. هنگامیکه پشت بامها و خیابانها در شهرها به سطوح سخت تبدیل میشوند، حجم و سرعت رواناب سطحی به طور قابل توجهی افزایش مییابد و منبع اصلی سیل و آلودگی در جهان است.
تاریخچه پیدایش روف گاردن
امروزه رشد عمودی شهرها و صنعتی شدن آن و دشواری دسترسی به فضای باز و محیطهای طبیعی انسان را بر آن داشته تا به فضاهای حداقلی در محل زندگی خود مانند حیاط، بام و غیره توجه ویژه ای نشان دهد. در طراحی روف گاردن (Roof Garden design) و ساخت بام باغها المانهای مختلفی چون انواع آبنما، آلاچیق و پرگولا، گلدانهای پرتابل یا ثابت با فضای سبز مناسب، چمنهای طبیعی و مصنوعی، نیمکت با چوبهای اشباع، باربیکیو آشپزخانههای صحرایی و گاهی حتی بنا به سفارش جکوزی، استخرهای فایبرگلاس و محلهایی جهت آفتاب گرفتن، مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین جهت نگهداری از این پشت بامهای سبز سیستمهای آبیاری مکانیزه، سیستمهای گرمایشی محوطه فضای سبز در زمستان و بسیاری تمهیدات دیگر حائز اهمیت است.
بام باغ به عنوان باغچه روی بام شهرت دارد، برای نخستین بار توسط آلمانیها طراحی و اجرا شد. به این صورت که بسیاری از ساختمانها در آنجا دارای بام باغ بودند و اجرای این روش از محبوبیت فراوانی بین مردم آلمان برخوردار بود. پسازآن، کشور آمریکا نیز در اقدامیبه طراحی و اجرای بام سبز روی سقف ساختمانها روی آورد. اگر بخواهیم یکی از معروفترین نمونههای بام باغ در آمریکا را نام ببریم، میتوان تالار شیکاگو را معرفی کرد که دارای باغچهای بسیار زیبا روی بام است و بهواسطه آن، معمولاً دمای هوا در این بنا کمتر از سایر قسمتهای شهر است. حال بهمنظور اینکه میخواهیم بیشتر راجع به بام سبز بدانیم، به انواع آن اشاره میکنیم.
انواع روف گاردن
این مکان در اغلب شهرها بسیار پرطرفدار شده و موردتوجه واقعشده است، بر اساس نوع طراحی و اجرا، به دو نوع تقسیمبندی میشود.
حالت گسترده
در این نوع بام باغ که کمعمق است، میتوان صرفاً از گیاهان خاصی استفاده کرد که دارای ریشههای کوتاه هستند و برای رشد به خاک کمینیاز دارند. همچنین به دلیل وزن سبکی که این بامها دارند و در سطح صاف و وسیعی استفاده میگردند، از هزینه طراحی و اجرای مناسبتری نیز برخوردار هستند.
نوع متراکم
این نوع از بام باغها دارای زیرسازی همانند سطح زمین هستند و توانایی نگهداری و رشد هر نوع گیاه یا بوتهای را دارند. به دلیل استفاده از مصالح و خاک فراوان در این فضا، وزن بسیار زیادی را بر ساختمان تحمیل میکند. به همین دلیل هنگام طراحی و اجرا لازم است به قدرت تحمل ساختمان نیز دقت کرد. همچنین استفاده از مصالح زیاد، باعث شده است که اجرای این روش هزینههای زیادی را برای افراد به دنبال داشته باشد.
مزایا و معایب روف گاردن
همنطور که اجرای روف گاردن در فضاهایی که بدون استفاده هستند، دارای زیبایی و پیوند با طبیعت است، معایبی را نیز به دنبال دارد که هزینههای اضافهای را به خانوادهها تحمیل میکند. در این بخش با ما باشید تا به ذکر معایب و مزایای آن بپردازیم.
مزایای روف گاردن
با طراحی چنین فضایی در محیط زندگی، علاوه بر گسترش فضای سبز، به بهبود کیفیت هوا نیز میتوان کمک کرد. به این صورت که بهوسیله گیاهان، اکسیژن بیشتری تولید میشود و میزان دیاکسید کربن در هوا کاهش مییابد. در پی آن، میزان آلودگی هوا نیز کمتر میشود و دمای هوای شهرها بهنوعی کنترل میگردد. از مهمترین مزایای آن میتوان واردکردن طبیعت به زندگی شهری را نام برد که درنتیجه زیباسازی منظره شهری را به دنبال دارد. همچنین با استفاده از فضای سبز در پشتبام، میتوان از هدر رفتن آب باران جلوگیری کرد و بهجای ریختن آب باران روی زمین و رفتن به فاضلاب، به رشد گیاهان کمک کرد.
وجود پوشش گیاهی روی بام ساختمانها مانند یک عایق در برابر گرما و سرما عمل میکند. به این صورت که در هوای گرم، مانع انتقال حرارت به داخل ساختمان میشود و انرژی خورشیدی را بهنوعی در خود ذخیره میکند. علاوه بر این وجود بام سبز میتواند بهعنوان یک عایق جهت انتقال صدا نیز عمل کند. زمانی که بام ساختمان در حالت معمول خود قرار دارد، عملاً از فضای آن هیچ استفادهای نمیشود و همینطور گرما و سرما نیز میتواند کمکم باعث از بین رفتن پوشش سقف شود؛ اما با طراحی روف گاردن، در حقیقت عمر بام افزایش پیدا میکند، از فرسایش سطح آن جلوگیری میشود و از فضا بهطور بهینه استفاده میگردد.از جمله مزایای دیگر روف گاردن میتوان به مواردی چون بازدهی اکولوژیک و ایجاد مطلوبیت در منظر شهری، افزایش راندمان انرژی، توسعه پایدار در این زمینه، محیط زیست پایدار، افزایش کیفت بصری، زیبا سازی مناطق شهری، کاهش آلودگی هوا، کاهش بار گرمایش و سرمایش، حفاظت از فاضلاب، تعدیل دمای ساختمان، تصفیه هوا و بهبود تبادل هوا بین مناطق با تراکم ساختمانی زیاد و فضاهای آزاد بین آنها و تنوع در طراحی اشاره کرد.
روف گاردن باعث شده تا محدودیتهای متراژ برای ایجاد فضای سبز تاثیر شود. برای مثال اگر در طراحی ویلا با کمبود فضا مواجه باشید، میتوانید از پشت بام برای ایجاد فضای سبز استفاده کنید. البته نیاز نیست طراحی و اجرای روف گاردن شما در بنایی نوساز و در حال ساخت و از پیش طراحی شده باشد، شما میتوانید با توجه به پتانسیلهای سازه و بام ، حتی اگر بنای شما چند سال ساخت باشد، با انجام یک بازسازی مختصر در پشت بام فضای سبز اختصاصی خود را داشته باشید.
معایب روف گاردن
از آنجاکه برای طراحی و اجرای باغچه در پشتبام نیاز است مصالحی روی سطح بام کار گذاشته شوند، در پی آن وزن زیادی به ساختمان تحمیل میشود که برخی ساختمانها مقاومت لازم را برای تحمل این وزن سنگین ندارند. این وزن شامل خاک، وزن گیاهان کاشته شده، وزن مبلمان و آلاچیق استفادهشده در بام است.
علاوه بر این وزن ثابت، در فصولی که بارندگی وجود دارد، وزن آب باران نیز به آن اضافه میشود. همچنین هنگام آبیاری گیاهان، وزن آبی که در آنها ذخیره میشود نیز باید هنگام طراحی در نظر گرفته شود و بر اساس تحمل ساختمان، به این کار اقدام کرد. از دیگر معایب آن این است که ممکن است در برخی مناطق، بر اساس نوع اقلیم و آبوهوای آن، شرایط نگهداری و رشد گیاهان وجود نداشته باشد و درنتیجه این اقدام غیرقابل اجرا به شمار میرود و طرح آن کاملاً غیرعملی است. از طرف دیگر ممکن است پس از گذشت زمان، برای خاکی که مصرفشده مشکلاتی به وجود بیاید، ازجمله نشست خاک، تهنشین شدن آن و یا سخت شدن ذرات خاک که حل کردن آنها هزینههایی مضاعف برای ساکنین ایجاد میکند.
حتی گاهی ممکن است گیاهان موجود در روف گاردن باعث ایجاد مشکلاتی شوند. به این صورت که ممکن است ریشههای گیاهان به داخل سقف نفوذ کند و برای ساکنین طبقه آخر مشکلاتی به وجود بیاورد. همچنین ممکن است بهوسیله گیاهان، به سطح صاف سقف آسیب وارد شود و موجب تحمیل هزینههای اضافه به ساکنین شود.